APART DOELMATIG ONVERWOESTBAAR

Achtergrond van ADO

Ado Speelgoed ontstond in de jaren ’20 vanuit het sanatorium Berg en Bosch in Apeldoorn. Tussen 1922 en 1933 werd het eerste speelgoed gemaakt als arbeidstherapie voor de patiënten. De naam stond in die periode voor ‘Arbeid Door Onvolwaardigen’.

 

Inspiratie door ‘De Stijl’
De Autootjes, treinen en meubeltjes werden ontworpen door Ko Verzuu. Hij was geïnspireerd door de strakke vormgeving en felle kleuren van de kunststroming ‘De Stijl’ en ontwerpers zoals Gerrit Rietveld en Hendrik Wouda. Dit degelijke, maar dure speelgoed werd verkocht in Amsterdamse winkels, de Bijenkorf en bij Metz & Co.

 

Nieuwe betekenis
In 1934 verhuisde het sanatorium naar Bilthoven en in 1962 nam de Sociale Werkplaats Zeist de productie over. De betekenis van Ado werd veranderd in ‘Apart, doelmatig en onverwoestbaar’. Het assortiment werd uitgebreid met kindermeubels voor peuterspeelzalen en scholen. Naast de felgekleurde producten werd ook blank gelakt houten speelgoed gemaakt.
In 2009 moest de sociale werkvoorziening, nu de BIGA-groep, noodgedwongen stoppen met de houtproductie omdat dit economisch niet meer rendabel was.

 

Een derde leven voor Ado
In 2012 is Ado Speelgoed weer nieuw leven ingeblazen. De producten zijn, vanwege de grote vraag, vanaf dit jaar weer te koop voor particulieren via de webshop. Er zijn gevorderde plannen voor diverse verkooppunten voor het speelgoed. De nieuwe producten worden volledig geproduceerd in Nederland door uitsluitend sociale partners.